31 март 2021 г.

Функционалният анализ (contra Борхес)

И все пак Ахил настига костенурката 
 
 
Онищостяването: "сблъсъкът с фактите", виж (link) "Дософистите (проблемът 'нищо')".

Недоразумението: "фактите насочват хода на 'историята', сблъсък с фактите би бил неисторичен, иде реч за аргументация" (аналитичната философия).

Изходът. Кант, "Критика на практическия разум", Заключението, началото, 
пр. Ц. Торбов: "Две неща изпълват духа с винаги ново и нарастващо възхищение и страхопочитание, колкото по-често и по-продължително размишлението се занимава с тях: звездното небе над мен и моралният закон в мен." Трепетът (стилистично) е атракторът (жанрово) на колебанието*, "отвесът е атракторът на махалото":
    1) "отвесът е атракторът на махалото", скоростта текущо на махалото се изменя съобразно потенциал, сиреч по неизменен закон, та амплитудата на отклонение фактично намалява съответно с увеличаване честотата (подобие);
    2) "отвесът е атракторът на махалото", потенциалът е таванен, собствен е, колебанието се отвежда в мащаб, аргументира се фактично, иззема се.

Разумът. Ницше, "Тъй рече Заратустра", Предисловът, 5, пр. Ж. Гълъбова: "Казвам ви: човек трябва да носи хаос в душата си (Хаос е първият гръцки бог - б. м.), за да може да роди танцуваща звезда."
 
----------
* Илюзията по божествен нежели т. нар. "божи разум" (казвам аз).

Допълнение към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link
 
"Какво толкова го съзерцавате тоя ток, тече нанякъде..." 
Сетне се обеси, децата му бяха го изоставили.