6 октомври 2023 г.

Цената на плода: know-why

"По плодовете им ще ги познаете"*
Матей 7:20


След рентиерството: различават се условия на труд и условия за труд. 

Та при икономика от свободни професии условията на труд съвпадат към условията за труд, краен либерализъм, отсъства обществено плащане. Пък при икономика от държавни професии условията за труд съвпадат към условията на труд, краен социализъм, отсъства икономическа конкуренция. 

Това са границите, неприемливи общностно, на икономическия консерватизъм. Но що собствено е икономическият консерватизъм? Прави се компромис относно условията на труд, компенсира се с данъчна политика против корупцията. И ето че професионализъм и продукция се взаимоотнасят откъм реклама. Т.е. няма съмнение относно професионализма, щом всичко тук е на светло, ала нима не трябва за устойчивост да се печели доверие?

Алтернативата, с която икономическият консерватизъм се иззема, е собствено капитализмът. Инвестиране (government, know-what): купуват се срещу добавена стойност текущо, заедно с данъчна политика, т.е. корупцията се маргинализира, условия на труд, осигурявайки се на условия за труд производствена възможност (management, know-how). И ето че продукт и рекламиране се взаимоотнасят откъм професионализъм. Т.е. няма съмнение относно продукта, щом всичко тук е професионално, ала нима не трябва за устойчивост да се печели популярност, заедно с доверието... 

Ами икономиката просто от професии е ценностна; икономиката от продукти е плодна. Истинският предмет за търгуване са условията на труд - понеже чии в противен случай са плодовете?

----------
* Че в днешни дни: как хората преследват щастието; а иначе всеки днес може да каже, че просто се стреми към щастие... Като срещаш ли тук из основи проблем, изходът е да накараш някой "потенциален", щото чрез теб да осъзнае себе си за преследвач на щастие; или от времето да се заплоди у теб родовото.