29 ноември 2020 г.

Компресията убива

13 ноември' 2020, петъкът. Нека чуем в официалното аудио новата сякаш на старо песен на Taylor Momsen "25": link. Проявих над себе си насилие да я изслушам. Насилие... И не заради мелодията, хармонията, аранжимента или гласа. Но заради динамиката, т. е. пълното отсъствие на динамика, въпреки емоционалното извержение, с което Тейлър се слави. Отвратително продуциране. Пример за учебник. Поемането на дъх заглушава всичко. Компресията задушава всичко.

Мъртвилото не свършва дотук; и комай ще векува. Ето видео с живо изпълнение: link. Тейлър сама е стежнила до нечувана висота компресора. За да не си дава труд да ухажва микрофона. Който и без това е евтин - не че би било проблем. Мързи я да се слуша, петимна е да пее... И за да подават глава гръмкото и тихото нито гръмко, нито тихо: а изпод капака на пиано.

Свикнала е да се обляга 100% на продуцент, решили са да пестят парички от продукция. Кака и Lzzy би могла да си го позволи, би могла да не си позволи микрофон даже... Ето, ето за кое иде реч: link. Мъничко и аз да се порадвам.