8 януари 2021 г.

Back again

8 ян.' 2021. Чисто нова песен (7 ян.' 2021) ... Алекс от Шумен, професионален бас-китарист. Негова е песента. Завършил е Музикалната академия, свирил е дълго в чужбина, приятел е на брат ми... Клавирен мотив, дисторзирани китари... Бас, вокали, барабаните са редени, е, пък превъзходно! Текстът е английски. Времетраенето - 
3 мин. и 40 сек. Стилът е скандинавски рок, съвременен mainstream. Разкошно съчинителство, аранжиране, музициране, горд съм, че съм шуменец! Може да излезе на западния пазар, ако се направи подходящ клип. Продуцирането е невероятно, като се има предвид и че не са ползвали студио. Звучат безупречно, звучат хитово, пивко, вкл. текстът. Вокалът е с красив и овладян глас, топъл, техничен, с дикция, опитен, диапазонов, блендира находчиво, детайлно. Дублиран е вещо. Оттегля се деликатно "зад кадър" и в нужната зона (слой) клавирът, за да отправи пространство. И ето го запазения за Алекс шетащ по арпежи бас! Ще ми се финалът да е по-отсечен, поантата.

Имам своите забележки... Първата е към изпълнението: малко е безстрастно, а и навярно трябва, макар и съвсем леко, да се вдигне темпото. Втората, и по-съществената, е към продуцирането. Отфилтрирали са най-ниските, за да компресират успешно материала (и са отдръпнали съответно най-високите). Т. е. постигнат е чудесен баланс, артикулация и съвсем точна реверберация, общо и локално (китарното соло!), ала във вече стеснения обхват. Необходимо е, би било, да се овладеят ниските и се изтъкне в замяна повече ефект "присъствие", понеже сега динамиката страда... Хм, сам по себе си подходът е кадърен: мъдро е да си култивираш градинка, щом не разполагаш с условия за целия терен.   

Искам да възхваля отделно китарното соло. Мотивирано, окръглено по замисъл, виртуозно технически, с едно много характерно, отривисто стакато. Полуфлажолети, повдигания, вибрато. Фразите са отчетливи. Блендата, заедно с реверберацията, напомня Iron Maiden' 86.

И тъй, "Back Again", аудио! Ла-минор. Позволено ми е да я поместя: link.