10 януари 2021 г.

Отвъд деяние и страдание (да стъпваш на нещата)

Да си предприемчив означава да си нужен някому предприемачески.

----------

Електромагнитният преобразувател на звук

1. Предпоставката. Че интензивността на колебание на струнна точка е реципрочна на амплитудата на колебание. И второ, струнната точка е феромагнитна.
2. Постановката. Два, с диаметър D, електропроводящи и цилиндрично разположени в право съседство обръча, чиeто стълбово направление през магнитопроницаемост μ възлиза на постоянна магнитoплътност. Обръчите оттук насетне се плъзгат праволинейио във времето t еластически един спрямо друг със скорост x(t)/t = Dcos(t/D)/t, където 1/D е интензивността на колебание, пък D - амплитудата на колебание:
    - непресечен обръч с пропорционален на магнитоплътността електроток I (т. е. на интензивността и амплитудата);
    - пресечен обръч с предизвикано електронапрежение U(t), резултатът.
3. Функцията. U(t) = dФ(t)/dt; Ф(t) = IμS(t), вихров магнитопоток; S(t) = f[x(t)], сечение.
4. Тембърът. Че колебанието на струнна точка е интерференция от колебания.
5. Пример. Иде реч за класическия електрокитарен адаптер (pick-up).
6. Забележка. Идеята се въдворява с издадения на George D. Beauchamp, 10 август' 1937, патент (US Patent Office, "Electrical Stringed Musical Instrument"). Ала концепцията там е материалистическа, използва се понятието "магнитно съпротивление" (reluctance). Ето го сканиран самия патент; обосновката е превъзходна: link. Не би имало електрическа китара... Материалистическият опит да се обоснове класическият адаптер обаче спира при експеримента: монтира се симетрично върху работещ адаптер немагнитен, ала по всичко друго идентичен, и се установява, дето сигналът по двата е лабораторно еднакъв. Пък лаикът в теорията, възприемайки за здравомислие мистицизма, се задоволява със "съждението", че "струната смущава полето".
7. Светогледният принос въобще на теорията. Об-яснява се що е то "електрозаряд", въвежда се в понятие, разбива се догмата, като се тръгва (екзистенциално) от разбирането "феромагнитна точка".

----------

Фундаментален принос на функционалната философия.