13 април 2024 г.

Мед и вино

Аз - относно алкохолните напитки - съм добър дегустатор. И може би е свързано с обстоятелството, че съм трезвеник. Бях снощи (12 апр.' 2024) на съпоставителна дегустация по медовина - Schramm's Mead срещу пазарно все още неродена - и влязох в спор с професионален, образован и опитен, технолог на вино... Нищо не се губи, 
че няма оттенък; но пъстрият букет е увехнал без крещяща пъстрота. Т.е. устойчиво е оттенъчното разнообразие, неустойчиво е пъстрото разнообразие. А ето че ароматът на хубавото и току-що разпечатано вино е крещящ, летлив; виното няма на какво да стъпи, насити, освен на сорта и реколтата си. Пък в случая медът, единственият ферментационен етанолно материал от органичен произход: ами е или фон, върху който удобно се нанася грим, или е основа да се внесе оттенък; та медът и виното са несъвместими, колкото и едно вино от мед да е хубаво, т.е. невинено (Schramm's Mead). Понеже вино ли е медовината? Нима само виното, нежели въобще питейният етанол, е плод от ферментация!