12 март 2022 г.

Бутиковото качество

    (виж фрагмента ми "Спазаряването": link)  

    1. Бутиковата стока се разглобява на аспекти.
    2. Определя се за всеки аспект субстанциална норма* на показатели.
    3. Построява се по всяка норма правилен многоъгълник, чийто център векторно е субстанциалният баланс.
    4. Начертават се отправно на центровете окръжности на допустимо отклонение.
    5. Изчислява се за всеки показател отклонението относно нормата.
    6. Фиксират се аспектните позиции.
    7. Провежда се статистика на аспектните позиции за стоката, както и стока по стока.
    8. Оценяват се въз основа на статистиката производствени фактори.

    Забележка: бакалското качество е стандартизирано.   

    Функционалният аналитик е, за да може да съдейства в бутиково окачествяване, а  
оттам да съдейства и въобще в офериране. Пък ако това го правят компютри, OK: "па ако щат ме наредили да паса и патките". Наредили! Нали, Lzzy? Спекулативният свят е на приказки. Как ли обаче да се препитавам, как да се покажа? Бизнес-дивергенция - бутикови ниши. Озоновите дупки. Freak family. Далаверата е свършен факт. Dum spiro spero.  

    ----------
    * Себестойността работи с норматив (та главното икономическо разделение, което енергетик трябва да провежда е тъкмо помежду норма и норматив, така уж ни учеха в ТУ-Варна' 90-95). 

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link