2 август 2020 г.

Другият полюс

Ако искате покрай семпла, приятна, скучновата, успокояваща, носталгична и приспивна музичка да слушате в кадифена реч бритиш инглиш, галейки някое породисто куче и виждайки симпатични представители на благородна раса и култура, препоръчвам благотворителния (към грузинския Червен кръст) домашен (от Лондон, 27 юни' 2020) концерт на Кетеван Мелуашвили (Katie Melua) и нейния по-малък брат Зураб.

Две акустични китари: на самата Кейти и нейния брат. И превъзходен пример за кондензаторен микрофон на вокала: чупливо и скъпо устройство за чуплив и скъп глас. Пее се издалеч, улавя се висока динамика и широк спектър. Ето защо трябва да усилите звука доста повече от нормалното. И при все това почти не се ползва компресор. Това е силата на Кейти: тя всъщност пее съвършено, отброява в началото темпото и просто се води по вкуса на английските баби. Ходила е на уроци по всичко, за което, гледайки я, се сетите. Тя е от Тбилиси, баща и е сърдечен хирург; емигранти са.

Та Кейти не е killing machine, но - както споменах - е интелигентно, благородно и школувано същество, носещо красотата, обаянието и жестовете от древна раса и култура. Изпълнява пред камера десет песни (едната е грузинска на грузински): link.

Има и бис.