17 август 2024 г.

Афористична полемика

Нечий коментар към някого (16 авг.' 2024, Facebook): "Лично ти пожелавам децата ти да станат хомосексуалисти и да нямаш поколения!"* "Поколения" попада в "лично", понеже, да, човек, уви, не живее биологически, а културоанропологически: ами там е работата, че културна антропология не може цялостно да се изучава, когато е отчуждена по същество. Но...

"Всичко би следвало да си има някакви граници... Хората представляващи народа: ако те не знаят какво е желанието на народа, са измислили референдумите за тази цел." - Но "folk" или "people", "We the People"?

"Демографската криза с педали не се решава!" - Демографска криза се решава с Всякакви.

"Ниската политическа култура на българина не може да осъзнае факта, че нещата стават с труд и постоянство." - Напълно съм съгласен с това - но не съм съгласен с които го казват.

"Че са част от реалността и светът не е черно и бяло." - Нюансираната представа е невъзможна тъкмо при "диалектиката на доброто".

"Всяко общество има свои постижения, както и свои недостатъци; не се чувствам длъжен да боготворя." - Иде реч за света: светът се движи откъм "сляпото петно". 

"Навсякъде по света има от всичкото и всякакви хора, не идеализирайте никое общество." - Понеже да се идеализира общество не е общностно.

"За едните може, за други нищо не може." - Причината в това е "политика" в мн.ч.

"Скоро ще може да си проповядвате левите, меките и либе... идеи извън парламента." - Но да, у нас само ги проповядват, уви.

БВП, Индекс на щастието... И казвам: микроикономика! "To pursue happiness".

"Трудът ни не следва да се обезценява с вечното говорене срещу себе си." - Ами трудът се обезценява срещу заплащане, т.е. тъкмо по посока "труд".

"Една водка, весели цигари и някоя друга спринцовка... Мен не ме дразнят, стига да не трябва да ги прескачам." - А мен ме дразнят.

"Просто грижата за пороците на хората е по-добра на Запад." - Hell Yeah!

"Джендър-идеологията е разстройство на идентичността." - Идеологията е разстройство, да.

"Колониите като източник на богатство за Запада." - Междужертвено: ами кой трябва да владее ресурсите? Мъртвият господ, "in God we trust"; понеже при "Бог с нами" няма "трябва".

"Западна Европа е благодарение на християнските ценности, които са били възпитавани в продължение на столетия, но 'жив е Господ', има надежда.""He said to him, 'Abraham!' 'Here I am', he replied" (Genesis 22:1, New International Version). "He cleft the wood, he bound Isaac, he lit the pyre, he drew the knife" (Sören Kierkegaard, "Fear and Trembling", 1, tr. Walter Lowrie). Та "грехоупадането" е за пред-почитане, когато човек не внимава относно добро и зло ("плах и трепет").

"Само че у нас напрежението е между мафиотските групировки, а населението гледа сеир."

----------

* Плюс: 

(1) "На собствените си деца обяснявай как може да експериментират с половете!"

(2) "Но друго си е в България, където по ранна бременност и раждане сред неромското население сме първи в Европа!"

(1) "Абсолютно съм за образованието в училище да тълкува по възможно най-здравословен начин раждаемостта!"

(2) "Но какво да правим с децата, които се раждат с различна сексуална ориентация (като моето): да ги затворим някъде, както по 'социализъма' затваряха децата с Даун и други различности ли!"