20 август 2024 г.

Въпросът от една анкета

"Либерална демокрация" или "Авторитарен режим"?

Шумен, 20 авг.' 2024. Нечий във FB коментар към някого: "Това им куца на ПП-ДБ: комуникацията с хората, плюс неполитическото говорене." Звучи банално коментарът, но наистина това е отчайващ проблем (да, и че звучи банално)! 
Аз например съм ревностен почитател на Кирил Петков, не ми е на общо основание позволено да коментирам в страницата му - няма и как да му го заявя, че да ми разреши, - а пък PR-ката на Бойко е добре дошла там тъкмо защото се представлява фокус на политическо говорене. Та не се знае аз, непознатият, каква, видиш ли, интимна тема ще подхвана, но за PR-ката е сигурно, че няма да подхване такава. Основно предимство на Бойко Борисов е, дето не пази от публичност интимния си живот маниакално, ако и да крие, разбира се, далавераджийската компонента... Сещам се как в страницата на ПП бях съвсем учтиво, грамотно и в контекст попитал дали ще излязат още записи с Лена - и бях след две минути блокиран; като същевременно се леят откровени ругатни и дори псувни в реакциите там... Като аз, противно на ширещото се становище, смятам, че Бойко е политически инфантилен, ала е интимно зрял - обратното е при ПП. Ами единственият откъм политиката начин България да се открехне към света е чрез разложение - за да се оголят и прогният тръбопроводите на финансовата ни система и се излеят в световното езеро на финансите, - нежели градивно. Градежът изисква комуникация.

"Либерална демокрация", "Авторитарен режим"... са противоположни в политиката етикети, които по същество са едно макроикономическо определение, а то се свежда съответно микроикономически до "как хората благоденстват": едните така, 
пък другите онака, но едните онака, пък другите така - и се губи различието...  "Страна с микроикономика в макроикономическа картография" или "Страна с макроикономика в микроикономическа картография"?

Тъкмо в свободата на словото се състои либералната компонента на демокрацията - другата компонента е консервативната (вместо да са от птичи поглед).

"Путин" - освен ако не се снемат кавичките - е феномен биологически, та се изучава цялостно, когато е отчужден по същество; а половата идентичност и воденето на зелена политика - културоантропологически, та не могат цялостно да се изучават, когато са отчуждени по същество.

Отишли са на Запад някои тукашни, щото да милеят по московски за България. Логиката? О, ами щом ще сме роби, нека поне ни плащат повече! И търсят максимума във функцията "потребяваш, за да плащаш" - вместо "плащат ти, за да потребяваш". Гледаш в прозореца - вместо през него.

Коментар: "Къде предпочитате да лежите: на плажа ли, или в затвора? Пък аз предпочитам в легло." - Ами при анкета трябва да се проведе различие, т.е.: в легло ли предпочитате да лежите, или на пода? Че различието се губи, но помежду.

Коментар: "Ако вместо 'либерална демокрация' беше 'демократично управление', щеше да е още по-висок резултатът." - Да, заради завоалирания избор.

Коментар: "Ами в същото проучване 66 на сто от българите казват, че най-добрият вариант за България е войната в Украйна да приключи незабавно, независимо от условията." - "Богът от машината" ли?... Междужертвено: ами кой трябва да владее ресурсите? Мъртвият господ, "in God we trust"; понеже при "Бог с нами" няма "трябва".