30 април 2023 г.

Годеж

- Наскоро открихме Америка,
закъсняваме с половин хилядолетие!
- За Ерик Червения ли говорим или за Колумб?

- ... та щом кълбо върху игла се наклони да падне на една или на противоположната страна, изгубило е кълбото равновесие, намирало се е в равновесие и го е изгубило по някаква (свръхположена) причина; пък ако кълбо най-подир се задържи върху купол откъм една или откъм противоположната страна, уравновесило се е кълбото, намирало се е в неравновесие току да се търкулне нанякъде и се е уравновесило помежду множество причини... Ами вторият вид неравновесие се нарича бифуркация, раздвоение. Раздвоението се опомня закъм равновесие; равновесната точка: предпоставка при сгодяване или продукт от уравновесяване.

- Що за годеж? Александър VI Борджия. Че участникът спрямо своята деятелност има участническо тяло, а владетелят - две: своето участническо и своето регално. Съучастието е заговор. Способът е технически. Равновесието е Отческо. Отчеството скоро се разсъхва от модерност, сформира се сглобката Господ - Отечество. Изгубва се равновесието. Разтрогва се Годежът. И ето че уравновесяването иде откъм с по две тела участници - тоест общностното тяло и своето тяло. Пък владетелят изстъпва с едно-единствено тяло - знаковото. Съучастието е представително. Способът е технологически. Опомняне. Ново време.

30 апр.' 2023, Шумен 

- Виж статията на Калин Янакиев "Що е то 'отечеството'" (link). Превъзходна!
 
Моята приятелка: "Проблемът на обществото ни е, че не искаме да четем и да се ограмотяваме за новото: и ако може някой с щракане на пръсти просто да ни налее нужните знания в главата. Е, технологиите още не са стигнали дотам, въпрос на време е."
 
Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link