11 септември 2024 г.

Първоначалният Start-up. Или отвъд Agile & Waterfall

Икономиката е да се управляват проекти.

    Agile: та функцията на Project Manager-а е процесуална*, т.е. съобразно "начални" условия; изисква се едно външно внимание към устойчивостта.
    Waterfall: та функцията на Project Manager-а е преобразувателна, т.е. съобразно параметри; изисква се едно външно внимание към качеството.

Ами за неточния процес отговарят всички, а за неточното преобразуване - познайте кой: т.е. Project Manager-ът при Waterfall трябва да разполага със санкционни правомощия.

Българската икономика: Waterfall с поведение на Agile (както и в емиграция или полуемиграция) - и ето защо на Project Manager-а в българската ситуация не се делегират санкционни правомощия, пък трябва да се делегират. Project Manager-ът в българската ситуация изпада в безтегловност. Изискуема е при България нарочна инвестиция в Project Manager = предприемач, за да остане въпросът Agile и Waterfall вторичен = такъв Project Management, който си тежи на мястото. 

----------
* С преобразуване.

11 септ.' 2024

P.S. "Истината е, че както и да инвестираме ... ако не си плащаме осигуровките и ... изсветляване на заетостта ..." Светла Несторова, в-к "24 часа", 10 септ.' 2024 (link). Истината е, че щом аз и ти не инвестираме и не предприемаме... Колкото и да си плащаме осигуровките и изсветляваме заетостта - ще "инвестират" "фондовете" 
(= рождеството на моята приятелка). Тарикатчиева...