4 септември 2024 г.

Търсенето и предлагането - двете като недостиг

Откъде идва объркването в спора, който се води... Нека най-напред се каже как микроикономиката не е търсене и предлагане - а търсене и предлагане с производство. Че инвеститор и търговец се взаимоприпокриват, но производител и предприемач не се - (1) говорим за преди всичко производител, когато се произвежда което се търгува, (2) говорим за преди всичко предприемач, когато се търгува което се произвежда. И ето че за далавераджията Предприемачът е просто производител, 
пък търговецът (или инвеститорът) - Предприемач едва ли не. Т.е. далавераджията не възприема икономиката иначе освен във вариант "1", макроикономическа нормала. 
Но (микро-) икономика може да протича и по вариант "2", микроикономическа нормала - която пък е Нормалното състояние, понеже другата се нуждае от "господ".

Спецификата в трудовата борса - спрямо в капиталовата - е сподвижничеството. Някой у нас - когато каже "на борсата съм" - има предвид "регистриран съм в Бюрото по труда". Т.е. jobs.bg не представлява трудова борса, сайт за трудови обяви е - та не предлага сподвижничество. Нека забравим за миг, че сме в България и че и Бюрото по труда, и jobs.bg са парлама... Какво ли значи инвестиционна борса? Тя не само че няма да се състои в обявление (разпратено писмо по база с адреси - каквато функция в уж трудовия пазар уж има jobs.bg), но ще прилича на трудовата - вместо на капиталовата. И ще върви със, значи, сподвижничество. Ами "бюрото по инвестиции" сe явява сподвижник в инвестиционни борси. Че ако бяхме нормална държава, успеваемостта да си намериш през Бюрото по труда сносна работа щеше да бъде много висока - макар че през обява работата щеше да бъде тъкмо по твой вкус. 
Щом обаче притежаваш "професионална тяга". Пък ти - в аналог - не притежаваш бизнесова тяга, не намираш чрез обявление (по света) инвеститори. Ала е твърде вероятно - ако и не точно по твоя вкус - да набереш инвестиции през "бюро по инвестиции". Частна фирма, иностранна, заплаща се като към адвокат - договаря се по техните закони. Шумен, 4 септ.' 2024.