30 март 2024 г.

Националното самочувствие като статистика

"20 години по-късно: България изнася 13 пъти повече машини и части", в. "Капитал", 28 март' 2024, Вера Денизова (link). Изнася ги "България" (да, в кавички), нежели в последна сметка щото самостойни в start-up с насрещно инвестиране български предприемачи. Аман от макроикономика! То - редом с "либерализацията на енергийния пазар", - ами не беше "фонд за енергийна сигурност", не беше чудо!... 
Та посочете ми един виден български микроикономист... Пък макроикономиката в либералната демокрация е кризисна рамка, нежели двигател. Икономиката в либералната демокрация се оприличава на пчелен кошер, вместо на каца с мед. (Макар че признавам идеологическата, конюнктурната полезност на статията.) Но кой управлява тъкмо кризата, щом България, видиш ли, е в криза? Никаква криза! Който както се уреди. Не мож' у нас окончателно каза "ний сме добрите, а те - лошите". 
Ала ето защо нека, ще кажа, мислим в "отвъд добро и зло" - че нека бъдем в криза: кои са добрите, със своето добро и зло, и кои - лошите. (Методът, дойде ли ред за Гегель-ова диалектика: въвежда се Киркегоровата, т.е. че икономическата проблематика като екзистенциална.)