19 февруари 2023 г.

Откъде извира времето

Задници с парите бършат;
ах, залепят по челата


Лихварство ли? Банково дело не може да се развива, щом няма в банката пари
А за начало пари се привличат към банката не иначе освен чрез висока лихва по влога. Но банковото дело днес е даденост, висока лихва по влога не е необходима - та ето защо е ниска...

Банката се превърнала в посредник. Поддържала срещу високата по влога лихва висока лихва и на потребителския кредит, и на инвестиционния заем: потребителският кредит бил краткосрочен, а инвестиционният заем - дългосрочен. 
Т. нар. капиталистическо заробване.

Но банката днес по света е отстъпила от посредническата си роля. Поддържа срещу ниската по влога лихва ниска лихва и на потребителския кредит, и на инвестиционния заем: потребителският кредит е дългосрочен, а инвестиционният заем - краткосрочен. Парите са в банката (дали).

Как е у нас? Намърдал се е хибрид. Поддържа се срещу ниската по влога лихва висока лихва и на потребителския "кредит" (той е краткосрочен), и на инвестиционния "заем" (той е дългосрочен). Мотаеш се около чорбаджията, за да задоволяваш заедно с него бабаитските си щения. Безвремие (↔ баровец).

----------

Връзките: природни, логически, математически, асоциативни; природните: физични, химични, биологични, мотивационни (прехождане: химична връзка ли е атомната? биологична връзка ли е белтъчната? мотивационна връзка ли е размножителната?)

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link