22 февруари 2022 г.

Видеото "The Steeple"

Т. е. към втория сингъл от предстоящия да излезе навръх Гергьовден албум (5-ти официален авторски) на Lzzy Hale (Halestorm) "Back from the Dead". Та Лизи е решила премиерата на клипа да се състои на 22.02.2022, 2ник, 2:22 PM EST (сиреч преди малко). Отбелязва се по този начин и 40-тият рожден ден на Joe Hottinger, китариста, фотографа и партньора на Лизи.

Забележителен е кинематографският похват, по който е костюмирано, заснето и монтирано видеото: подчертана класика във всичко. Ала нарочно, в полза на хореографията, е избрано да отсъства сюжет: за да се получи контраст с първия, моргаджийския сингъл "Back from the Dead" (който е заснет с все същия, кинематографския почерк).

Тя е много елегантна... Всичко тук е много естетско; всичко е в бяло, на черен фон е, а и без ефекти. Съхранен е живият дух, вселената. Никакви манекенски тела и пр. Внушава се Зачатието, Короната, Новата, "човешката" религия, Новият строй, хипнотанцът на "цветята", безполовото делене, еднополовото... Freak family зад семпла, изчистена постановка.

Вижте за аудиото и текста ревюто ми "Да се учиш на живот и смърт": link

Вижте сега и клипа. Режисьорът се е уловил за градацията... Изнамерен е един смайващо виртуозен жест, дадаистка реторика: Кралството, Катедралата, Замъкът, Людете; както и Калейдоскопът, що пулсира во главе с всичките си ръце, помпи кръв и се развърта кръстно зад гърба и. А Тя мига в запускане; часовниковият кръстов знак, ретроспекция от Световната история... Картинна хореография по текста извира сцена след сцена. Мимиките също, ламята припламва. Групата, като зад стъкло, се мержелее в ретропрожекция (чрез замъглен кадър). Пък накрая - скулптурна асамблея... Едва ли е имало в популярната музика друг да борави с думите толкова членоразделно: 


 

P. S. Плитките на Джо тя винаги собственоръчно изплита.

Естествена пиеса: ето предхождащата премиерата дискусия: Лизи и Джо от дома им, 15 минути с нашите красавци; той леко е употребил, тя сияе нежно (на 38 г. и без никакви пластики):