30 септември 2023 г.

Благо и благодат

Нашите миньори са неспособни за себеинвестиция, защото са неспособни за свобода, т. е. за благодат; ами понеже себеинвестицията е свобода, пък свободата - благодат, нежели благо... Та и аз съм неспособен за себеинвестиция, но поне не съм като тях миньор. 30 септ.' 2023.

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

29 септември 2023 г.

Владетелят

Единственият рок-китарист, който владееше инструмента тъй, както си иска.

Дузина минути с Edward Lodewijk van Halen, видео:

 

Да се учиш

(на смъртта живеейки или на живота умирайки)

Спекулативно равновесие: закърпваш положението за вечността (завален риск)
Общностно равновесие: увековечаваш положението за мига (премерен риск)
Искайки да обикнеш риска, се страхуваш към свободата си (de Beauvoir)

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

28 септември 2023 г.

Призив към гениалната ми приятелка

Предложението не е да извадиш пари от банковата си сметка, но е да приемеш в професионално компетентна и приятелски откровена комуникация едно предизвикателство по инвестиционно start-up-банкиране въз основа на твоята и нашата експертиза и контакти.

Know-why: общност

Че инвестиция (government, know-what) се прави за условия на труд, а мениджмънт (know-how) - на условия за труд (и ето че реинвестиция се прави за интензификация, нежели за екстензификация*).

P. S. Инвестицията в обусловен с изплащане мениджмънт е общностната инфраструктура. 

Мениджърският волунтаризъм е обречен или на тоталитарна (победно), или на атомарна (пораженски) изолация; основният проблем, с който мениджмънтът, търсейки помежду ни общ език, трябва да се справи е тъкмо канцеларизмът, 
е защитната реакция на спекулативния характер.

----------
"Hat man sein warum? des Lebens, so verträgt man sich fast mit jedem wie? - Der Mensch strebt nicht nach Glück; nur der Engländer thut das" (Nietzsche, "Götzen-Dämmerung", "Sprüche und Pfeile", 12). Т. е. и съзнанието да оцелееш се свежда до (съ-) общност. *Пък Ницше чрез "der Engländer" има предвид рентиерството.

***

Точката е с безкрайно съпротивление на смачкване и нулево на разкъсване - спекулативното равновесие е равновесие на силите, а общностното - на еластиката.  

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

27 септември 2023 г.

Зорлем здраве срещу по-дълъг живот

Че за да имам аз доход, трябва да ми бъде плащано или наистина за експертна, 
или наистина за изпълнителска, или най-вече за съчетана помежду двете работа ("универсален войник"), казват ми; но въпросното истинско, да, съчетание в нашето понастоящем общество би се явило за моя стаж съвсем донкихотско, да се бориш на два фронта с условията на труд, - пък емиграцията мен ме плаши. Така ли мислят предприемчивите хора?... Та да прегърна безусловно, както някога, работа отпада - освен че не поставям под въпрос платата. Но какво ми е тук условието за наистина експертна (в превес) работа? Тренировъчен пакет материали, че предварително и, разбира се, безплатно, да се подготвя длъжностно аз сам за работата, която ще върша - мога го с пакета, щом въобще ми е по експертизата и щом нямам намерение да попадна колегиално в необраното лозе, от което при мен тук излизане няма, тежка психоневрология. Така ли е с избраните хора?... И какво ми е тук условието за наистина изпълнителска (в превес) работа? Факторите запрашеност, токсичност, оглушителен шум, нощни смени... Така ли е с масата хора! Експлоатацията е жестока ли? Експлоатацията е при капитализма... Но ако ще ме уреждат - да ме уреждат, да, поне за портиер (и даже би могло да остана и след пенсия): или спортувайки ще плюем заедно по българщината. Сам ли съм оттук насетне? Моята вездесъща приятелка. Не мога да повярвам: всеки в последна сметка се спасява поединично; избор. Страх ме е. 27 септ.' 2023, Шумен. "Експертът е изпълнител, експертът е изпълнител..." Кому? В най-големия провал философията тържествува!

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

На прага на 40 / 41-та

 

Lzzy Hale, 26 септ.' 2023, selfie

Моята царица

"Страхливецо! Егоист такъв!"
Моята приятелка
 
"Данко, умен си, бъди разумен!"
Моята баба по бащина линия


Семейният и общественият живот у нас биват замесени в бъдеще на нашите деца, тестено бъдеще; и възниква в хоризонт следната дилема, която спрямо децата от нашето бъдеще, т. е. импрегнира ли се псевдоаристократичното възпроизводство, 
се анихилира:

Осигуреният семеен живот предпазва против разваления обществен; 
та заинтересованият от обществен живот за детето си родител, един прекрасен баща, се отдава умно, ала неразумно на бохема, за да се привлекат подходящите семейни приятели, да, искрени, спонтанни, прекрасни. Че можем да си представим що за обществени качества този баща притежава - той, за своето намерение, има своя шанс в саможертвата. 

Пък осигуреният обществен живот предпазва против разваления семеен; 
та заинтересованият от семеен живот за детето си родител, една прекрасна майка, 
се отдава умно, ала неразумно на работохолизъм, за да се привлече подходящият семеен партньор, да, искрен, спонтанен, прекрасен. Че можем да си представим що за семейни качества тази майка притежава - тя, за своето намерение, има своя шанс в царуването.

Ами взаимният шанс предполага разумна саможертва в разумно царуване. "О, еснаф такъв!" Нима?


Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

26 септември 2023 г.

Отново що се случи

Високият симпатичен швед Johannes Eckerström и нашата познайница Lzzy Hale - те доста са се харесали взаимно. Че да дойде на 24-ти септемврий' 2023 в Нашвил Йоханес със своята група Avatar... Знаете, дето домакинята в този забележителен град е Лизи. Поканил я е да изпеят "Violence No Matter What" заедно и отново (след, в Швейцария, 10-тоюнския концерт) ... Ами нашата лъвица е взела присърце поканата, кой може да е очаквал друго; вижте де, и чуйте:

 

Larissa Liveir

26 септ.' 2023. 21-годишната бразилка е с китарни умения на ученическо ниво. 
Да, прилежна е, ала не и в творческо отношение. Ами някой кадърно и предприемчиво (що за маркетингово проучване, що за бизнес-прогноза!) я учи на солфеж, музикална теория и китарна техника. И все пак... ДВА МИЛИОНА И ПОЛОВИНА ПОСЛЕДОВАТЕЛИ в YouTube за 3 г. и половина. Но нека видим и чуем как (по Van Halen) старателно изпълнява "You Really Got Me" (публ. преди две седмици, а понастоящем вече с 200 хиляди гледания и 1500 коментара). Пък очаквам моята приятелка да ми обясни от дълбочина феномена. Толкова ли съм некадърен, Господи!

 

Едната перспектива и другата

Знам, че съм безполезен. Ти си звездичката на моя хоризонт. 
Ако бях богат, щяхме да тръгнем из океаните, 
за да посрещаме с делфините залеза.

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

Език, що говори самия себе си

Канцеларисткият стил (с все жанровата си модалност) се изтъква срещу ти, 
когато домогването се предполага.

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

Бат' Ангел и д-р Кючуков опра'ят България

Препоръчвам! Разговорът е Heavy Metal със статут на култов

(д-р Кючуков е с натюрела на Olve Eikemo)

25 септ.' 2023, Пловдив (изд. 26-ти, YouTube), 1 час видео


25 септември 2023 г.

"The Sun No Longer Rises"

"I believe in tragedies,
I believe in desecration"

4 минути аудио:

 
 
Olve "Abbath" Eikemo, вокал, бас, барабани
Harald "Demonaz" Nævdal, китара
 
Нечий коментар:
"- Abbath is a god! 
- Bro, this is pagan, they are multiple gods"

Технологията

"Езикът, който говори самия себе си" (моята приятелка по моя учител).

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

Кралицата

Видео 4 минути и половина:

Поздравът ми за една технократка

6 минути видео:

Noir

1. Хиената 

Луната задимено мижа. Хиляди таксита се размиват по светлинни релси. О, ти! Полилеите искрят. Коктейл. Пък непознатият колега все я сваля. Отдалече, с очен мейл. Та през гълчавата ще се уединят. Ще се изнижат. Вечерта преваля. Странностите си сервира тя, когато късно ще му е да се откаже. Крайна спирка на метрото. Паркинг. Утрото ще каже.

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

24 септември 2023 г.

Приемственост

- Учениците в килийните и сетне взаимните училища се учели въдворено, 
тоест цялостно. Ами всеки учебен предмет представял секторно кръгозор, който се осигурявал от религиозно-светски преобразения в училището живот. Сбирали се за няколко часа спрямо родовите си занимания и съгласували в училището умовете си залудо... А днес, да, със съгласувателната роля в Прогреса е натоварен у нас "ученическият живот", тарикатската подготовка, животът посред и около учебните предмети. Пък Вие, господине, се домогвате да изземете тъкмо него, заменяйки го с общежитието на философията, общежитието на живота... Циклопът вижда плоско; 
но преценете разликата: светът като кройка и светът като вселена, дреха. Идейните дискусии за решения предполагат, че намираме помежду си общ език (който технологически да се връща); та иначе починът да се скрои Вселената е неизбежен у философ.

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

Мутрочалгария

Моята скъпа столичная приятелка наперено ме черпеше из столицата наляво и надясно за щяло и нещяло сред залъгалките, за да си уж узная пред нея времето и мястото, транспорта и клозета, градинката и кафенето: че напирам ли напирам, но тя, видиш ли, плаща сметката. Беше великодушна с мен пред банкомата за някоя и друга пица или тузарско ризото и току се - или я - качвах на Седмото небе... О, ами нека сега инвестира, нека 20 години по-късно се покажем целите - мобилни сме както никога досега, време е, трябва да сме се изучили. 24 септ.' 2023, Шумен.

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

Характерът на моята природа

Постъпвам безхарактерно, зная го, познавам себе си изцяло отговорен, та изпитвам непризнание. И ето че при божествения характер умопостигаемият и емпиричният съвпадат; а при общностния умопостигаемият е нулата, около която емпиричният гравитира (инфлексия); пък при спекулативния - безкрайно малкото, към което емпиричният клони (допир). Ала при инфлексора не се притежава емпиричен характер. "Признайте ме", казвам си, защитавайки се аз идеологически чрез метафизиката на нравите, за да се издържам.

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

23 септември 2023 г.

Маршът, който пеехме в казармата

"By moonlight we ride,
Ten thousands side by side,
With swords drawn held high,
Our whips and armour shine.

Hail to thee, our infantry,
Still brave beyond the grave!
All've sworn the eternal vow,
Time to strike is now.

Gone are the days when freedom shone,
Now blood and steel meet bone;
In the light of the battle's way
The sands of time will shake.

How proud our soldiers stand,
With mace and chain in hand;
Sound the charge, into glory ride
Over the top of the vanquished pride!"

"Battle Hymn", Manowar 

21 септ.' 2023, Богота, видео:


Евфемистика

"Вандалите били робовладелци, издържащи се чрез средствата на войната"

23 септ.' 2023, Уикипедия, "Вандали"

22 септември 2023 г.

Патриотизъм

Тарикатлъкът съобщава, за да раздели; пък общността разделя, за да съобщи 
(а божествеността просто съобщава). Та сталинисткият патриотизъм е тарикатлък, който е изроден в комунизъм; хитлеристкият е който е изроден в нацизъм. Българският днес си е чист тарикатлък, една метафизика на нравите в услуга на спекулативния характер, вместо за да се защитава (идеологически) общност. 
Т. е. колкото по-схематичен спекулативният характер се прозира, толкова по-малко демагогия оттам, защото толкова по-слабо метафизиката на нравите изтъква, 
че характерът на човек е по природа, нежели по съобщение (божествен, спекулативен или общностен).

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

21 септември 2023 г.

На какво се радвам

5 минути видео:

Класа срещу безличие

Maria Breon & Louis Marullo
"Фантомът от операта"
Чуйте и вижте 4-те минути
Кой след първия куплет ще излезе
А? А? (Не че Мария не е чаровна)
(Пък отделно дето Стъмп се насира от shred) 

 


Тялото ми

    Моята физическа цел: силовата издържливост и физиологията

    Диета: кисело мляко, извара, плодове, зеленчуци, вода; идеята е да не приемам нишесте, нека "мазнините изгарят в огъня на въглехидратите" (а месо избягвам; 
не говорим изобщо за junk food & drinks)

    При моето трениране се диша на задъхване, отколкото да се нацепва мускулатурата

    Тренировка "A": 1 час
1. Успоредка: повдигане към корема краката, 7 x 25-30. Упражнява се коремната 
     мускулатура. Повишено внимание, понеже кръстът участва отпуснат 
2. Клекове с щанга, 7 x 15-25. Упражнява се тазобедрената мускулатура
3. Набиране към висилка, 7 x 10-15. Упражнява се гръбната мускулатура
4. Помпи върху успоредка, 7 x 10-15. Упражнява се гръдната мускулатура. Повишено 
     внимание щото гръдният кош нека не се изпъчва, нека се щадят раменните стави   
    Упражнения "3" и "4" се изпълняват серия за серия; включва се в тях косвено 
     раменната мускулатура 

    Тренировка "B": 1 час
1. Лежанка, 7 x 10-12. Упражнява се гръдната мускулатура
2. Стоеж: повдигане дъмбели встрани, 7 x 10-12. Упражнява се раменната мускулатура
3. Гребане с щанга, 7 x 10-12. Упражнява се гръбната мускулатура
4. Стоеж: раменна преса с дъмбели, 7 x 10-12. Упражнява се раменната мускулатура
    Упражнения "1" и "2", както и "3" и "4", се изпълняват серия за серия

    Тренировка "C": 1 час
Тичане нагоре по стълби през стъпало минута за минута натоварване / почивка

    За деня: евентуално "A" или "B" (редуване) и плюс евентуално "C" (без график) 
    Тренировъчен принцип: 1 час от 2 минути за серия с почивка (ориентировъчно)
    Особености:
        - не тренирам специално ръце, моите ръце се развиват по генетика
        - не тренирам специално трапец, моите рамене изостават по генетика
        - не тренирам специално кръст, товари се косвено
        - не тренирам специално прасец, товари се непрестанно
        - не тренирам специално бедрата отзад, участват в клековете и тичането 

    Единствената подложка е лежанковата пейка и евентуално при коремните преси
    Тренирам сред природата, на открито, в лятното полугодие, а зимното никога 
     в обществена фитнес-зала (нито разполагам с екипировка, нито със 
     свръхимунитет, нито с кислороден апарат)
    И не ползвам тренажори, машини, кабели и ластици, нито стимуланти, добавки, 
     белтъчни фабрикати

Потреба

Метафизиката (съжителството с божественото се замества от нея) на нравите може да се използва или (в тарикатлък) за да се оправдава и дори за да се заглушава, пък даже и за да се бойкотира характерова спекулативност, или за да се защитава идеологически общност. 

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

20 септември 2023 г.

Симпатичната Maria Breon

Имаше нещо у нея, но просто нямаше класа;
вижте я през 2008-ма и я чуйте, 
тя е завършила консерватория
и е с китарния виртуоз Joe Stump,
чиято е песента "Prophecy"

"A raven song from dusk 'till dawn..."

 
 
Хубави са този стил песни, 
човек е като застанал есенес 
пред угар и телеграфни жици
 
Ето още една с изразителен припев
от Стъмп с Мария, казва се "Eclipse",
все от същия период и същия тертип

"To the eclipse, free from light, into dark, into night"
(дума да няма)
 
 

19 септември 2023 г.

Пример за емоционална интелигентност

19 септ.' 2023. "No cover - no mercy!" Надсловът към провелия се в Холивуд един прощъпулник, един първи сезон от състезанието за start-up-рок-групи "No Cover". Невероятно добри, невероятно оригинални, невероятно подбрани, невероятно харизматични! Та заснети са осем часа и половина и са разпределени в 11 епизода - 
и са излъчени откъм 20 апр.' 2022. Събрани са понастоящем за свободно гледане в YouTube; събрани са от продуцента, който е компанията Sumerian Records. Водещият в предаването е известната канадска радио-рок-журналистка Caity Babs. Съдийското тяло се състои от именитите рок-музиканти - една и поколенческа, и жанрова 
палитра - Alice Cooper, Bishop Briggs, Gavin Rossdale, Lzzy Hale и Tosin Abasi. 
Да, всичко е по сценарий, режисирано е съвършено - за да се отвори пространство за непредвидена изява, разисквания и резултати. Но как една с друга двете страни на противоположността се смиряват? Предписаната и неписаната. Следете Lzzy Hale, 
тя - поугоила се блажено покрай коронавирусовата карантина, - ами приютява всичко това във време (Джо е с нея зад кадър, пък Caity - почти пред кадър). Видео: LINK.

18 септември 2023 г.

Великият Лу

71-годишният Louis Marullo, 12 септ.' 2023, Ла Пас; 
чуйте и вижте 6-те минути Heart of Steel,
нагласил съм показалеца: LINK

За пръв път да се разплача от песен на Manowar;
и то позната до болка песен (бях в гимназията)

Лу притежава царствената мъдрост на древния владетел

"They'll watch us rise with fire in our eyes;
they'll bow their heads, their hearts will hang low...
and know this heart of steel
was too hard to break, too hard to hold"

Спекулативният характер

Човек ("откъм невъзможността на една трансцендентална антропология") трябва на свой ред да изтарикати за свои деца бъдеще, вместо, видиш ли, да се изживява мене ми спрямо себе си за деца от нашето бъдеще (откъм невъзможността на една свръхчовешка антропология).

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

17 септември 2023 г.

Последната от новия

Новият албум на Baroness, "Stone", аудио: link

"Bloom

I lost my scepter, I lost my wings.
O where the bees make wine:
Build me a home with hammers of rain,
Leave me a simple life!

I'd never stay here if I could leave,
I wouldn't waste my time.
I'm sick of the Sun: how heavy she lays 
Nails to a crimson sky!

I found a heart that I couldn't break,
No matter how I tried.
O the blossom is bare, brittle, and pale,
Thrown in a crimson tide!

Home...Where we go  
To carry blood and stone?
Home... Where we go? 

Will you carry me back home?"

John Baizley

Несподелена любов е пробола 
с ефимерното си жило сърцето му

Невероятен поет е Джон!

15 септ.' 2023, NYC
John Baizley & Gina Gleason
Acoustic, видео:


Илюстрация (към философията ми)

Г-н ... , разбира се, че човек не може да носи отговорност за родовото си минало, 
нито дори за приемственост от родовото си минало (съдба); и даже за личното си минало: личното свое минало, пък, да, при положение когато "виновникът" е времето; а и за онова свое настояще, което той не съзнава. Но въпросът е тъкмо дали родовото минало на Васил Терзиев е минало - личното му е превъзходно. Т. е. дали той, предвид твърде специалните си предци, не е специално потопен, с все превъзходното си свое лично (с личностите околовръст) минало: ами понастоящем в услуга съзнателно към злочестото за всички нас едно родово настояще? Та може и да не е - ала трябва предварително да го докаже, щом демократично е кандидат за длъжността Кмет на столицата. И ето го моралното изискване! Личността е себе си и своята личностна среда (Киркегор). Което изискване и при Терзиев не би стояло, 
ако действително бяхме преодолели като общество лошото си недалечно минало... Вие разглеждате междуличностните отношения атомарно, нежели общностно 
(ето защо, дяволи ни взели, не обичам Хегел). Г-н ... Ви се явява коректив. 
Човековата интуиция не е нюх, а емоционална интелигентност! Нюхът не е емоционална интелигентност (EQ). Достойнството е да обръщаш гръб, без да се обръщаш гърбом. 17 септ.' 2023.

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

16 септември 2023 г.

John & Gina за Първия учебен ден

15 септ.' 2023, NYC
Acoustic
"March to the Sea"
Видео

 

 
 
 "There was a whisper,
once there were heralds and parades"
 
 ----------
 
P. S. 20-минутно интервю 
с Gina Gleason за новия 
(link) албум, видео:

Моралният обхват е между любовта и свободата

Понеже справедливостта (legitimacy, англ.) е да се живее заслужено, т. е. според всекиму характера, - и че векторът хем къмто безкрая на законността (legality, англ.), хем къмто безкрая на привързаността (loyalty, англ.) е брънката от човековия скелет.

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

Techne & Episteme

Технологията не е техниката, с която боравим, а езикът, чрез който разговаряме.

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

15 септември 2023 г.

Новият албум на Baroness, "Stone", 15 септ.' 2023


John Baizley - lead vocals, guitar
Gina Gleason - guitar, backing vocals
Nick Jost - bass, keyboards
Sebastian Thomson - drums

Шедьовър

Продуциран е от самата група, издаден е независимо

Обложката е от John Baizley, 
който е и професионален художник с колежанско образование

Baroness и Halestorm са най-доброто, що твърдият рок предлага понастоящем

Audio, 3/4 час: LINK

Гледайте непременно клипа към "Anodyne" 

Приказка за Първия учебен ден

"Black vultures circling the sky, pick at the pieces"
Lzzy Hale

Отвлеченият кръг на дълг, любов, свобода - и уютният на език, продоволствие, дете. Че познавах човек, който длъжно се разтягаше между любовта и свободата. И познавам друг, що пък любовно се тръшкаше между свободата и дълга. И най-сетне - ами такъв, дето свободно блуждаеше между дълга и любовта. Но първият се ожени, появиха му се деца. Дългът потъна в продоволствие, любовта се утаи в език, свободата сключи свод над децата... И се яви дете у втория - комуто се пощя небосвод и над неговото детенце. Като потъне в продоволствие любовта и току се утаи в език дългът. А третият остана бездетен и възжела да пропадне в език любовта и се въздигне в продоволствие дългът. 

15 септ.' 2023

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

Раздвоение

    1) Бягство от света: 
"правейки свят, се справяме с предизвикателствата (на времето)"
    2) Бягство от предизвикателствата (тарикатлък): 
"правейки предизвикателства, се справяме със света (на парите)"
    "2" разполага с два свята, набеждавайки "1" в бягство

Пример: моята приятелка я предизвиквам професионално, 
за да си направим свят, пък тя професионално бяга,
опитвайки се да инвестира времето си вместо парите си -
ами за да ме предизвика, все едно че ида от, видиш ли, 
скотовистки свят, с който двамата взаимно да се справим...
тарикатски (но аз много си я обичам Тарикатчиева)

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

14 септември 2023 г.

У нас кой с каквото

Трябва ли аз, "нейният", да се предлагам с работа, пък тя, "моята", - с оная си работа?

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link

Гениалната ми приятелка Богинята: разбиране

Phenobalance [F(x)*, At**]
 
"In God we trust": "ear" is a home, not a sensor
 
Compressor ("audibility"): f(x) =t(Δt) At sinc(Ωx - tπ), here in space (soul);
Δt, timespan; At, current amplitude & Ω = ωmax, sensibility; x, space
 
Equalizer ("sonority"): f(t) = ∑x(Δx) F(x) sinc[(t - x)π], there in time (spirit);
Δx (0 < ωmin ≤ x ≤ ωmax), bandwidth; F(x), parametric line & resolution
                                                                                                  [δω(ω-)]; t, time

----------
* reason: a common language | ** being: among ourselves
 
after Franz Brentano

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link