Рентабилни по естество са били благородническите титли...
Бутиковата намеса: че бутиковата организация се нуждае "от" продоволствие, продоволствената - "от" бутик. Рентабилността философски е определилият се трайно доход. Рентабилността технически е съотношението между приход и разход, та е правопропорционална на печалбата и обратнопропорционална на себестойността. Съвкупната равномерно печалба от своя страна е пропорционална на енергийния разход, а себестойността - на сбора от трудовия и материалния. Философията иде да борави с техниката.
Бутиковата продукция за артикул е да се проектно зацикля партида: но енергийният разход за партида е нисък, сборът съответно от трудовия и материалния е висок; рентабилността технически се удържа чрез висока за продукта цена, партида за партида. Доходът се е определил, ала не е трайно. И необходимо е цената да бъде понижена рязко, щото печалбата за партида да се залепи свише върху реинвестиционен ниско таван: на работа си, за да има смисъл да се трудиш (познаваш си труда); че иначе защо тъкмо да работиш?
Продоволствената продукция за артикул е да се постфактум причислява единична бройка: но енергийният неизброимо разход е висок, сборът съответно от трудовия и материалния е нисък; рентабилността технически се проваля поради ниска за продукта цена, бройка към бройка. Доходът е трайно, ала не се е определил. И необходимо е цената да бъде повишена рязко, щото печалбата за единица бройка да се отлепи снише над реинвестиционен високо таван: на печалба си, за да има смисъл да си на работа (знаеш си работата); че иначе защо тъкмо да печелиш?
P. S. И ето защо казвам, че ако съвременно ще се започва "производствен" бизнес:
ами трябва или фундаментална аналитика (при бутика, т. е. високото ниво),
или фундаментален софтуер (при продоволствието, т. е. ниското ниво).
Първото го справям през Excel, а второто - знаейки си работата.
4 юни' 2022, Шумен, Йордан Землян, аналитик
Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link