14 юни 2022 г.

Импортът против далаверата

1. Продоволственото производство (actual costing - normal storing). Производственият управител реализира технологични рецепти (изход) и технологични карти (вход). Пък търговският организира и осчетоводява импорта (вход) и експорта (изход). 
И двамата - отразявайки в складовия софтуер своевременно промените в наличността. Та върху складовия софтуер аналитикът изготвя вътрешни заявки за импорт и експорт. Изискването е складовият софтуер да "помни" историята на импорта (за да не се допитва до технолога аналитикът). Складовият списък е структуриран, ето, в параметрични опции към номерирани количества. Изготвя се и се поддържа на 
MS Access от IT-специалист. IT-специалистът е към търговския управител: т. е. към търговския управител е и аналитикът.

2. Бутиковото производство (normal costing - actual storing). Производственият управител реализира технологични рецепти (изход) и технологични карти (вход). Пък търговският организира импорта (вход) и експорта (изход). И двамата - отразявайки в складовия софтуер своевременно промените в наличността. Та чрез складовия софтуер аналитикът изготвя вътрешни заявки за импорт и експорт. Изискването е складовият софтуер да не "помни" историята на импорта (за да не се допитва до аналитика счетоводителят). Складовият списък е структуриран, ето, в параметрични съдържания към номенклатурни количества. Изготвя се и се поддържа на MS Excel от аналитика. Аналитикът не е към търговския управител: т. е. към производствения управител е и аналитикът.

Извод: има при продоволственото производство допълнителна необходимост от IT, 
т. е. необходима е там IT-гаранция. 

Допълнението към статията ми "Дяволите да ни вземат", pdf: link