5 юли 2022 г.

По дяволите

Радан Кънев, 4 юли' 2022, Facebook (link

" - Съветът, т. е. националните правителства, прие да води по-амбициозна политика по климата, отколкото Европарламентът. Съветът прие по-ранно извеждане на въглесвободни квоти и по-ранно въвеждане на квоти в горивата. Националните политици искат по-агресивна - и проинфлационна - политика в климата, отколкото "Брюкселските бюрократи". Понеже в Северна Европа са изключително ангажирани с климатичните теми. А водещите икономики виждат в свързаните с декарбонизацията иновации шанс да развият специфична конкурентоспособност и проведат изпреварващо развитие в новите технологии, компенсира се изоставането спрямо Северна Америка и Азия; допълнителен аргумент е извоюване ресурсна независимост спрямо Русия. Пък в Централна и Източна Европа се е развила зависимост към приходите, щото да се продават въглеродни квоти - това е и форма на скрити данъчни приходи, - u особено се е развила зависимост към централизираните фондове. Източните правителства - те представляват политическа среда с по-ниска климатична чувствителност - бяха "подкупени" с увеличени средства в Модернизационния фонд и създаване на Социалния климатичен фонд. Та тези средства не стават за "усвояване" - кандидатства се на конкурентен принцип, да, с конкретни и обосновани проекти, изискващи завидно ниво на сътрудничество между управление и бизнес... Как нашето управление ще реагира е от определящо значение и за конкурентоспосбността на българската икономика, и за стандарта на живот на голяма част от българските граждани. Че скоростта на адаптацията ни, а в т. ч. готовността да инвестираме средства от Двата фонда, ще определя дали ще изоставаме от или ще настигаме средните нива на доходи в Европа! (Радан Кънев - б. м.)

- Как така "проинфлационна" и "зависимост", щом като вятърната и слънчевата енергия са много по-евтини, плюс дето въглеродните квоти намаляват?! Европейският съюз ще успее по чисто пазарни причини: как вятърът и слънцето са евтини, горивата - скъпи... Това е антиинфлационна политика. 
(Коментатор 1 - б. м.)

 - Стратегически е така; страх ме е, че е прибързано, и че е без достатъчно налични и достъпни технологии. (Радан Кънев - б. м.)
 
Технологиите вече ги има. (Коментатор 1 - б. м.)
 
- И как ще се пренася и акумулира тази енергия, и която не винаги е необходима за момента и поради това е неконкурентоспособна? (Коментатор 2 - б. м.)
 
- Разширяването на енергомрежата е една от основните мерки в стратегията.  
И защо трябва енергията да се акумулира? Вятърните централи и фотоволтаиците, и дори при 30% неизкупуване, правят в пъти по-евтин тока, отколкото при топлоелектрическите централи. (Коментатор 1 - б. м.)

 - В някои региони има повече вятър, а в други - повече слънце... Как така няма да е нужно да се акумулира тази енергия?! Тя само изглежда по-евтина: фирмите, произвеждащи енергия от изкопаеми горива, се натоварват изкуствено чрез измислената търговия на въглеродни емисии. И печелят основно спекулантите на борсите, защото се манипулират цените на сертификатите. Та спекулантите и Зелената мафия паразитират на гърба на европейския данъкоплатец, обезкървява се европейската икономика. И точно заради тези измислени проблеми Европейският съюз сега е безпомощен и жалък пред ненормалника Путин, който се възползва от алчността и неадекватността на "политиците". Постоянно се натоварва с измислени данъци и с нулеви лихвени проценти реалната икономика, печатат се пари без покритие. Отличникът Германия... Намалила е въглеродните си емисии с 40% спрямо 1990 г., но глобалните емисии през това време са се увеличили с 60%! Немците плащат най-високата цена за електроенергия в света: че Германия внася електроенергия от Франция, където се произвежда от омразните атомни електроцентрали, и внася и от Полша, където се произвежда от прокълнатите въглищни електроцентрали. Плюс стотиците милиарди евра за постигане на този "грандиозен" резултат. Горките редови немци!... Икономическите закони ще си кажат тежката дума; и най-много ще накажат лековерните, които вярват във фантасмагориите на ненаситните зелени мафиоти. Комунистите не успяха да излъжат икономическите закони, та вие ли! Защо Германия вкопаваше тръби за газ?... И нали смисълът на Европейския съюз е да си помагаме - вместо да се конкурираме. (Коментатор 2 - б. м.) 

- Защо в това просто не се премахнат регулативните режими и не се оставят икономиките да се справят по пазарен път?! Та тези законопроекти не правят европейската икономика конкурентна, съсипват я! (Коментатор 3 - б. м.)

- Всичко това ми изглежда като следвоенната икономика на Япония: ще генерира огромен ръст и той ще е концентриран в Моторите на Европа; пък ние можем да имаме своето място, ала трябва промяна. (Коментатор 4 - б. м.)

 - Поредното доказателство за чисто представителната функция на Европарламента. (Коментатор 5 - б. м.)

 - Антиевропейските настроения в България тепърва ще растат: докато не достигнат критичен праг. (Коментатор 6 - б. м.)"